Marieke_Jacobs_etui1_Tabichoice

Interview met Marieke Jacobs

Marieke Jacobs

Alles wat ze creëert, moet zij zelf ook mooi vinden. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor haar collectie. Als je bij haar binnenkomt, kijk je ook je ogen uit. Een huis waar de inrichting ontzettend inspirerend werkt. Niet alleen het interieur, maar ook de designer, Marieke Jacobs, is een bron vol inspiratie. Haar atelier heeft ze achter haar woning en deelt ze samen met haar man. Ze heeft niet alleen de ambachtelijke skills in huis om tassen te maken, maar ook schoenen. Wat wil je als vrouw nog meer?! Schoenen en tassen!

Zeg eens, kan je iets over jezelf vertellen?

“Ik heb architectonische vormgeving aan de kunstacademie in Utrecht gestudeerd.  Na de kunstacademie ben ik architectuur gaan studeren in Rotterdam. Deze studie heb ik niet afgerond. Tot 2015 ben ik werkzaam geweest als interieur tekenaar. Ik woon samen met mijn man en dochter in Groningen. Vanuit Groningen heb ik de opleiding Ambachtelijk Schoenmaken gevolgd. Deze opleiding zat in Nieuwegein en was één keer per week. Ik deed dit naast mijn werk. Drie jaar lang, stapte ik elke vrijdag met plezier om 6 uur ’s ochtends in de trein. Dat was het mij meer dan waard. Tijdens deze opleiding heb ik met leer leren werken en ben ik zo de tassen ingerold.”

Wat gaf de doorslag om je verder te gaan ontwikkelen in het ontwerpen van tassen?

“De machines waar ik schoenen mee maak, heb ik allemaal in huis. Met deze machines kan je ook tassen maken. Het gereedschap had ik dus al. Tassen kan ik voor een breder publiek maken dan een paar op maat gemaakte schoenen. Ik haal veel voldoening uit het leren maken van nieuwe producten. Ik bind mij liever niet aan één product.”

Marieke_Jacobs_tas1_Tabichoice

Waarom heb je gekozen voor je eigen naam: Marieke Jacobs?

“Ik vond mijn naam eigenlijk een beetje saai, totdat ooit één van mijn kunstacademie docenten zei dat Marieke Jacobs klonk als een verzetsstrijders naam. Dat vond ik wel mooi.”

Wat maakt jouw label zo sterk

“Marieke Jacobs is als label sterk door de eenvoud van de ontwerpen en de opvallende contourlijnen. Mijn tassen zijn tijdloos en mooi zonder dat er enig opsmuk aan te pas komt.”

Met welke tas is het allemaal begonnen?

“Het is begonnen met de wolkentas . Deze tas bleek goed in de smaak te vallen en de wolkentas zit nog steeds in mijn collectie. Het ontwerp is nu iets aangepast, maar hij blijft populair. De wolkentas is naast de etui series de basis van mijn collectie. Er komen elk seizoen nieuwe kleuren bij en er gaan elk seizoen kleuren weg. Deze basiscollectie breid ik steeds verder uit. Dit jaar ga ik mij weer iets meer focussen op de two tone tote collectie”

Marieke_Jacobs_Wolkentas1_Tabichoice

Marieke Jacobs in vijf woorden:

“Eenvoud, catchy kleurencombinaties, tijdloos, silhouet en sober in vorm.”

Waar haal jij je inspiratie uit?

“Ik ga heel graag naar rommelmarkten en kringloopwinkels. Verder zijn kunst en mode exposities altijd een grote bron voor nieuwe invalshoeken. De eerste etui serie is bijvoorbeeld gebaseerd op My little pony uit de jaren 80.”

Wat is jouw meest favoriete ontwerp

“Op dit moment ben ik het meest enthousiast over mijn elastiek portemonnee. Dit komt waarschijnlijk omdat het mijn nieuwste product is. Om eerlijk te zijn wil ik alles in mijn collectie ook zelf hebben. Soms is het gewoon jammer als ik iets verkocht heb, haha.”

Wat kunnen we in de toekomst van Marieke Jacobs verwachten

“Ik wil mijn label graag verder uitbreiden en zou wellicht nog een keer een schoenencollectie willen lanceren. Deze zomer staat op de planning een nieuwe serie gezeefdrukte katoenen tasjes met leren details. Leer is een zeer karaktervol en veelzijdig materiaal waar ik met veel liefde en respect mee werk.”

Marieke_Jacobs_schoen_Tabichoice

Nou Marieke, ik heb de schoenen gezien die je tot nu toe gemaakt hebt. Prachtig! Die schoenencollectie in de toekomst? Ik zeg doen! Een mooie aanvulling op je tassen collectie. En natuurlijk was ik erg benieuwd naar de wolkentas van Marieke Jacobs! Deze tas binnenkort in de rubriek Tas uitgelicht!

Tabichoice plaatst elke maand een interview. Interview met een designer van een tassenlabel of designers die tassen in de collectie hebben. Wie is de persoon achter het label en wat is het verhaal erachter. Laat je inspireren! Ken jij of heb jij een tassenlabel of tassen in de collectie? Laat het dan weten! Ik kom graag met je in contact.

Ook leuk om te lezen:

De beste goede gastvrouw ben je zelf

Uitgesproken met Ratna Ho

Meer over Marieke Jacobs klik hier.

Share this Post!

0 Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Login