Mrs.Rosehip_gladstone_camel_Tabichoice_header

Interview met Roos van Put | Mrs. Rosehip

Waar een wil is, is een weg. Altijd!

Eind 2015 maakte ik kennis met het label Mrs. Rosehip. Een label dat eind november 2015 op de Nederlandse markt is gelanceerd. Roos van Put is het creatieve brein achter dit label. Dat Mrs. Rosehip zo snel succesvol zou zijn, had zij niet verwacht. Leuk detail is, is dat er inmiddels een wachtlijst is om een tas van Mrs. Rosehip aan te kunnen schaffen: de Gladstone in de kleur Camel (zie foto hierboven) is erg gewild. Camel is de kleur van 2016.

Ondanks deze drukte, laat Roos van Put zich niet van de wijs brengen. Ze is momenteel alweer druk bezig met een nieuwe collectie. Een collectie die ze in Milaan tijdens de Salone del Mobile 2016 voor het eerst zal presenteren.

Vertel eens, wie ben je?

“Ik ben Roos van Put. Ik heb van kinds af aan al een grote voorliefde voor tassen. Ik zie een tas niet als een voorwerp dat ik meeneem omdat het handig is, maar als een accessoire. Een accessoire dat bij mij en mijn outfit past. Op de middelbare school vrolijkte ik bijvoorbeeld mijn schooltas altijd op met plakplaatjes. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en ben na mijn studie in de kunstwereld gaan werken. Ik vind het heerlijk om tentoonstellingen en theatervoorstellingen te bezoeken en ik ben altijd nieuwsgierig naar de mogelijkheden van materiaal.”

Waarom Mrs. Rosehip?

“Ik had een hele leuke baan in de kunstjournalistiek. Op een gegeven moment ontstond het besef dat ik ook iets met tassen wilde doen. Maar, een drukke baan en tegelijkertijd iets nieuws beginnen was niet mogelijk in de 24 uur die een dag heeft en ik dacht: ‘’Het is nu of nooit’’. Ik heb toen ontslag genomen en ben begonnen met de basis: het volgen van een opleiding ambachtelijke tassen maken. Tijdens deze opleiding leerde ik onder andere patroon tekenen en verschillende technieken en uiteindelijk ook het ontwerpen van tassen. Mrs. Rosehip is vanuit mijn passie voor tassen ontstaan. Een passie die ik altijd al heb gehad. Dat ik de stap genomen heb om Mrs. Rosehip te starten is daarom een logische stap voor mij geweest. Volg je passie is mijn levensmotto.”

Hoe is deze collectie tot stand gekomen?

“Vanuit materiaal onderzoek en een intuïtieve manier van ontwerpen is de huidige collectie tot stand gekomen. Het is een organisch proces geweest. Een weg met vallen en opstaan natuurlijk, ik werkte vaak 14 uur per dag. De afgelopen twee jaren heb ik mijzelf verdiept in de verschillende leersoorten en het bewerken van leer.Er zijn zoveel verschillende soorten leer. Door veel zelf te doen, kwam ik tot de meest prachtige ideeën. Gedurende mijn onderzoek naar de mogelijkheden van leer, heb ik leerbeurzen bezocht in Parijs en Milaan. Daar heb ik heel veel inspiratie opgedaan en verschillende vakmensen ontmoet. Ik ben vervolgens gaan schetsen en op een gegeven moment ben ik het leer gaan vouwen. Door dit te doen, kwam ik tot de ontdekking dat de vouw heel mooi bleef zitten. Daarna heb ik een zigzag trappetje gemaakt van metaal en heb ik het leer een nacht vastgezet met klemmetjes. Zo ben ik spelenderwijs op het plisseren van het leer gekomen en is uiteindelijk deze collectie tot stand gekomen Mijn handschrift is het geplisseerde leer.” 

Mrs.Rosehip_classic_camel_Tabichoice

The Rosehip Pleated Classic

Wat betekent Mrs. Rosehip?

“Rosehip betekent rozenbottel. Een rozenbottel is de vrucht van een roos. Ik heet Roos en alle tassen zijn als het ware de  vruchten van mijn brein. In mijn label wilde ik heel graag iets van mijn eigen naam erin hebben, maar wel op een speelse manier. Het label moet enerzijds herleiden naar mijn naam en anderzijds naar mijn karakter. Ik hou wel van speelsheid en uiteindelijk is het Mrs. Rosehip geworden.”

Omschrijf Mrs. Rosehip in vijf woorden

“Rauwe schoonheid, sophisticated, fairly en ethically made.”

‘’Ik vind het belangrijk dat de tassen fairly en ethically made zijn. Dus geen lage lonen landen en geen kinderarbeid.’’

Wat maakt Mrs. Rosehip bijzonder?

Ik ontwerp het model en maak het prototype. Vervolgens worden de tassen in het Nederlandse atelier gemaakt. Ik vind het belangrijk dat de tassen fairly en ethically made zijn. Dus geen lage lonen landen en geen kinderarbeid. Mrs. Rosehip is ontwikkeld voor zelfstandige en energieke vrouwen. Vrouwen die allemaal een eigenwijs karakter hebben en authentiek in hun gedrag zijn. Vrouwen die ook een gezonde afkeer van de smaak van de massa hebben. Ze willen en durven buiten de lijntjes te kleuren. Dat zie je ook terug in de Mrs. Rosehip en dat maakt mijn label zo bijzonder.”

Waar haal jij inspiratie uit?

“Ik kijk graag naar ‘streetlife’, naar mensen in de stad en dan met name naar het straatleven van London. Maar ik haal mijn inspiratie ook uit de geschiedenis van de kunst. Uit de klassieke kunst van de Grieken en uit eigentijdse beeldende kunst.”

Waarom London?

“Ik kom al jaren met grote regelmaat in London. Het is mijn tweede woonplaats. Ik vind het een stad met een hele fijne en positieve energie. Daar komt bij dat ik enorm hou van de multiculturele metropool waar iedereen probeert iets van zijn leven te maken.”

Wat kunnen we in de toekomst van Mrs. Rosehip verwachten verwachten

“In april 2016 sta ik met mijn collectie tijdens de Mobile in Milaan, Nederlandse paviljoen, op de tentoonstelling The Dutch in Milano. Deze vindt plaats in het centrum van Milaan in een prachtig palazzo. Daar kijk ik enorm naar uit. Ik vind het fantastisch dat mijn werk is geselecteerd. Het is een belangrijk evenement om internationale bekendheid te krijgen. Ik kon mijn ogen daarom ook niet geloven toen ik deze uitnodiging ontving. Tijdens Salone del Mobile presenteer ik mijn Snowwhite collectie. Deze collectie bestaat uit drie roomwitte tassen. In deze Snowwhite collectie zit ook een Bridal collectie, meer verklap ik er nog niet over, kom maar kijken in Milaan. Verder ben ik bezig met een heel leuke cross body bag; een handzaam en chique tasje, je kunt het als accessoire gebruiken tijdens de dag, avond en nacht. Deze tas presenteer ik in november tijdens de beurs Meesterlijk in Amsterdam. Als laatste leuk om te melden: De tassen van Mrs. Rosehip worden verkocht in de winkel van het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam” 

Gewoonweg fantastisch; wat een passie, wat een wilskracht en wat een uitermate inspirerende vrouw is Roos van Put. Mijn conclusie: gewoon doen. En door te doen kan je alles bereiken wat je wil. Onthouden jullie dat allemaal?!

 

Tabichoice plaatst elke maand een interview. Interview met een designer van een tassenlabel of designers die tassen in de collectie hebben. Wie is de persoon achter het label en wat is het verhaal erachter. Laat je inspireren! Ken jij of heb jij een tassenlabel of tassen in de collectie? Laat het dan weten! Ik kom graag met je in contact.

Ook leuk om te lezen:

Mannen shoppen met Studio Mulder

Interview met Merel Disselkoen

Meer weten over Mrs. Rosehip: www.mrsrosehip.com

Bezoek ook eens het tassenmuseum: www.tassenmuseum.nl

 

 

Share this Post!

0 Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Login